Archívum • 2016. május–szeptember

2016. szeptember 4.

Bármennyire is nehéz ezt kimondani, leírni, de mi hárman, Karácsony János, Presser Gábor és Solti János, az LGT tagjai azt szeretnénk tudatni azokkal, akiket érdekel, akik szerették a zenénket, dalainkat, hogy Somló Tamás halála után zenekarunk többé nem lép fel.
Tomit nem lehet pótolni, és mi nem is gondolunk semmi ilyesmivel próbálkozni.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akiktől a hosszú évek alatt szeretetet, biztatást kaptunk, azoknak, akik segítették munkánkat, akik eljöttek a koncertjeinkre, akik hallgatták, tudták a dalainkat, akik gyűjtötték a felvételeinket.
Csodálatos volt nektek játszani.

Karácsony János    Presser Gábor    Solti János
Locomotiv GT 2013

•  www.lgt.hu


Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla
2016. augusztus 26.


Augusztus 26‑án, pénteken 22 órakor a Pannonhalmi Főapátság koncerttermében éjszakai koncertet ad Szakcsi Lakatos Béla és Presser Gábor, az Arcus Temporum művészeti fesztivál keretében. A koncertre jegyek válthatók a jegy.hu online jegyáruházban.

•  Arcus Temporum művészeti fesztivál
•  Online jegyvásárlás


2016. augusztus 7.

…és elment a Józsi is.
Ülünk Misinél, Mihály Tamásnál, beszélgetünk Somló Tomiról, amikor jön a hír, „Meghalt Laux József…”

Az utolsó két hétben kétszer beszélgettünk, Somló halála napján hívott fel, azt mondta, hogy vigasztaljon, de alig tudott megszólalni, aztán a Tomi temetésén, pár mondatot váltottunk. Kamerák vettek körül, abban maradtunk, ha befejeződik a kezelése, majd felhív…
Közben Karácsony James telefonál. Hármasban hallgatunk.

Negyven éve szállt ki az LGT-ből, és az addigi életéből. Nagyon elárvultunk, de egyikünk se haragudott rá. Nem lehetett.
Aztán a következő lemezünkre írtunk egy dalt neki, „A búcsú”-t. Lehet, hogy meghallgatta, lehet, hogy nem, lehet hogy értette a kódot, lehet, hogy nem is akarta.
„A vonat ment tovább,
csak zökkent meg sem állt,
s egy fényes helyen váratlanul kiszálltál…”

Omega, LGT, most már mindegy.
Bármit is jelentsenek, bármennyit is érjenek ezek a nevek ma, Laux Józsi dobolása, munkája nagyon sokat tett hozzá.
Locomotiv GT 1975


2016. július 19.

Ma éjjel elment a Tomi.
Évek óta bátran és bizakodva küzdött a betegséggel, dolgozott, hatalmas lelkierővel próbált és tudott úgy tenni, mintha csak valami apró probléma zavarná, de végül alulmaradt.
Utolsó fellépésére, Pécsre már nagyon fáradtan, gyengén, végső erejéből ment el, simán lemondhatta volna, de nem, ő ilyet nem tett, beteg gyerekeknek szóló jótékonysági koncertet Tomi nem mondott le.
Ma éjjel elment Somló Tamás.
Vacakabb lett a világ.
Somló Tamás 1947–2016

•  www.lgt.hu


2016. július 9.


„Ülünk a szobájában, a Vígben. Húsz négyzetméter, három zongora, egy sor furcsa zeneszerszám. A polcon kalapok: kemény, puha, piros, fekete, zöld, sárga. Nyakában az elmaradhatatlan sál, bár odakint 30 fok van. Fáradt, mert rohant, innen is siet. Találkozót egyeztet telefonon. Ősrégi, nyomógombos fajta, a naptárba pedig akkurátusan, ceruzával írja a dátumot. Elnézést kér, még nem reggelizett, kérdi, zavarna-e, ha enne? Cseresznyével kínál, elfogadom, az ember ne hagyja ki, ha Presserrel egy tálból.” • Kövesdi Péter interjúja a Vasárnapi Hírekben.
Presser Gábor vígszínházi dolgozószobájában – Fotó: Ferenczy Dávid

•  Vasárnapi Hírek


2016. május 31.


A Rutinglitang album dalátSzerenád helyett szobalemezen is elénekelte Presser Gábor.

2016. május 22.


A Gyöngyhajú lány használata körül már három éve folyik az áldatlan és nagyon bántó huzavona. Kanye West cégeinek ügyvédei és a minket képviselő jogi iroda között mindmáig nem sikerült szerződést létrehozni.
Három éven át csak vártam, néztem, hogy mi történik a dallal, de mostanra be kellett lássam, hogy nem maradt más, mint bírósághoz fordulni. Ez lehet, hogy újabb éveket emészt majd fel.
A perérték maga nyilvánvalóan az amerikai zenepiaci viszonyokat tükrözi, és persze köszönő viszonyban sincs a magyar dalszerzők jövedelmével.
Gondolom, azt is hivatott jelezni, hogy ez már egy „világpiaci” történet, és talán azt is, hogy ebben a Világsztár – kelet-európai szerző viszonylatban mégsem az a legjobb módszer, hogy a nagyobb, az erősebb mindent visz.
Lehet, hogy nyerünk, lehet, hogy elbukunk, de legalább nem fogok egész életemben arra gondolni, hogy meg sem próbáltam megvédeni magam.

•  Gyöngyhajú lányok
Presser Gábor
Dalok
Színház
Hírek
Életrajz
Dalszövegek
Mindenki
Albumok
Film
Fotó
Videó
Etc.
Archívum
Presser Gábor hivatalos Facebook-oldala
Presser Gábor YouTube-csatornája

Lo©oVoX